Teatervenner Norge, avd. Sør-Varanger  – hvem er vi?

Teatrets venner ble stiftet i Kirkenes 6. sept 1998. Dette skjedde på «Teaterbåten Innvik» som lå i havn, etter at Hålogaland teater hadde spilt sin forestilling «Mine barnslige venner». Initiativet kom fra kultursjefen i Sør-Varanger Ivar Romundstad. Svea Andersen ble valgt til leder.

Målsettingen var

  • Øke publikums interesse for teater
  • Være støttespiller for vårt lokale teater – Samovarteateret.
  • Bidra til å gjøre Malmklang til et levende kulturhus.
Styremedlem Grethe Monsen gjør klart til å reklamere for RT-forestillingen «En mann med navn Ove» på biblioteket

Teatervenner la de første årene ned mye arbeid i å gjøre Malmklang til et godt og fint kulturhus. Det ble lagd gode systemer for garderober, laget regler for bruk av huset, scenen ble gjort ryddig og ren før teaterforestillinger og konserter. Det ble pyntet med gamle bilder og teaterplakater, og teaterkafeen gjort koselig med lys og blomster.

De usynlige hender
Sør-Varanger avis hadde følgende overskrift i sin avis 16.09.2000: «De usynlige hender – Teatrets venner» med påfølgende tekst: «Hot Club De Norvege får ha oss unnskyldt. Konserten var fantastisk, Men denne gangen skal det ikke handle om de som sto på scenen. Det skal handle om usynlige hender som nå i to år har sørget for å gjøre det trivelig rundt scenen.»

Det vanket mye ros fra publikum og utøvere på scenen.

5-års jubileet
5 års jubileet til Teatrets venner ble feiret. Et samarbeid med Samovarteateret ble til Barnas dag, og ny Barnas dag to år etter. Teatrets venner hadde et økonomisk overskudd brukt til dette.

10-års jubileet
Til 10 års jubileet ble det laget en utstilling om kulturhuset Malmklang med mye bilder og historie. Primus motor var Teatrets venner ved Svea Andersen.

Kulturhuset Malmklang brant  i 2005.  Det ble en nedtur for det lokale kulturlivet en periode.

Lesestuntet – 23 personer leser 23 kapittel på 6 timer fra boka. Førstemann er kultursjefen Harald Sørensen. I bakgrunnen 80- årige Svea Andersen.periode, før det midlertidige Scene 2 ble bygget, og deretter Sør-Varanger kultursal.

Gjennom årene har det  blitt brukt en del tid på å «ta seg av» skuespillerne som kommer til Kirkenes.

De siste fem årene har Teatervenner prioritert å bruke tid på å promotere teaterforestillinger som kommer til Kirkenes, dette i et godt samarbeid med kulturkontoret / kultursjefen. Vi henger opp plakater, har egen facebookside og hjemmeside, lager pressemeldinger til avisen og kommunens nettside. Medlemmene våre får også jevnlig info og oppdatering på mail.

Vi har også ansvar for teaterkafe-drift til alle forestillingene, og bidrar til å lage en hyggelig ramme rundt.

Vi server skuespillerne back stage, setter inn fruktfat og drikke til dem før forestillingene

«Opplev mer» har vi også ansvar for, og har hatt slike arrangement til alle forestillingene de siste to årene. Publikum setter stor pris på dette, og kommer tidlig til kafeen for å få det med seg.

Vi har ca  90 medlemmer. Mange av dem er godt voksne.

 

Skrevet av: Anne-Lill Haabeth